Skąd się wzięła pizza / 19.o9.2o18 n.d.

 

Skąd się wzięła pizza
‚Pizza jaką znamy dziś powstała w 1889 roku w Neapolu. Zrobił ją sławny piekarz Raffaele Esposito dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Był to dla piekarza wielki zaszczyt, ponieważ królowa przybyła specjalnie po to, żeby skosztować jego pizzy’*. Tyle oficjalna historia.
Mało kto jednak zna zakulisowe okoliczności związane z powstaniem pizzy i mało kto wie, że prawdziwym, choć nie do końca świadomym jej twórcą, był nasz rodak Antoni Poperski. Przebywał on wówczas w Italii w asyście polskiego magnata Zamoyskiego pielgrzymującego do Rzymu. Poperski zakochał się w pięknej włoszce Nigelli i opuścił świtę udając się za nią do Neapolu. Tam znalazł sobie pracę w piekarni wspomnianego Raffaelle Esposito. Został jednak został przez Nigellę porzucony; wiarołomna piękność odeszła z włoskim arystokratą.
Poperski popadł w rozpacz. Przestał jeść i nie spał. Całymi dniami i nocami pracował w piekarni Esposito. Był jak w transie i jedyne co mówił, to były przekleństwa pod adresem Nigelli. Najczęściej powtarzał: „a to pizda!”. W końcu walił pięściami w ciasto, uzyskując przy okazji ekstremalnie cienkie placki. „Ty pizdo!” wykrzykiwał bezsilnie. Któregoś razu, widocznie dla uzupełnienia efektu, wmiksował w taki cienki placek, waląc pięścią, pomidora. Potem z całej siły walnął w to dwie gomułki mozzarelli, bo mu się przypomniały jej piersi. A jako że miała zielone oczy, dodał też bazylii”. Ty pizdo!” powtarzał.
Koledzy piekarze zabrali mu potrawę i włożyli to do pieca. Kiedy wyjęli placek wyglądał i pachniał zadziwiająco dobrze. Spróbował go również sam Esposito, pytając kto go zrobił. Pokazano na Poperskiego. „Jak to się nazywa?”zapytał Polaka Esposito. „A to pizda!” powiedział, jak to miał w zwyczaju, Poperski. „Pizza, pizza” powtórzyli piekarze. I tak już zostało.
Jak to często bywa, polski udział został całkowicie pominięty. Nawet dodatki, których w rozpaczy użył Poperski, pomidor, mozzarellę i bazylię, uznano za symbole narodowej flagi Włoch (czerwony, biały i zielony) ‚Gdy Małgorzata Sabaudzka zasmakowała w pizzy potrawa zyskała uznanie u mieszkańców całego kraju, a z czasem na całym świecie. I to uznanie niebyle jakie: dziś sprzedaje się około 5 mld pizz rocznie!’*

*Korzystałem z artykułu „Jak powstała pizza” na stronie Komplet Polska. Historia polsko romantyczna jest zmyślona.

Reklamy